Toplumun Hafızası: MÜZELER

9 Kasım 2021

Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Öğretmenliği lisans programı akademisyenlerinden Dr.Öğretim Üyesi Çiçek Dilek Bakanay, 9 Kasım 2021’de yapılacak olan müze eğitimi dersine beni de konuşmacı olarak davet etti.

Henüz ilk ziyaretlerini yapacak olan ilköğretim öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara müze nasıl anlatılabilir, farkındalıklı bir ziyaret nasıl gerçekleştirilebilir sorularına cevap aradığımız bir söyleşi gerçekleştirdik. Müzelerin aslında günlük hayatın çok da içinde olduğu ve bir dönemin yaşanmışlıklarını günümüze sunan mekânlar olduğunun altını çizmeye çalıştığımız bilgi ve deneyimlerimizi geleceğin öğretmenleriyle paylaştığımız, gelen sorular ile biraz daha derinleştirdiğimiz bir buluşma oldu.

Müzelerin kalbi olan koleksiyonların aslında her bir bireyin kendi koleksiyonlarını oluşturma içgüdüsü ile başladığını, koleksiyonların öneminin maddi değerine bakılmaksınız değerlendirilmesi ve teşvik edilmesinin gerekliliği üstünde durduk. Çocukların sahip olduğu doğal toplama ve biriktirme isteğinin okul ortamında yapılacak sergilerle desteklenmesi ile ileride eşyalarla manevi bağlar kurmasını sağlayacak ve ellerindekinin paha biçilmez bir değer olduğunu fark edecekler, böylece müzeciliğe giden yolda ilk adımı atmış olacaklardı.

Konuşmama biraz da işin mutfağında olmam sebebiyle koleksiyonerliğin resmi aşamalarından; saklama, kayıt tutma, denetim ve hukuki sorumluluk konularından da bahsederek soru-cevap aşaması ile kapanışı yaptık.

İlgili ve dinamik Aydın Üniversitesi öğrencilerine ve Sayın Çiçek Hoca’mıza nazik daveti için sayfamdan da teşekkür etmek isterim.

Posted in Ay'ın Konusu